Този петък, 31 май 2024 г., от 10:30 часа в Етнокухнята на Етнографски музей – Бургас ще бъде представена кулинарна демонстрация на любимия на всички българи Родопски пататник.
Пататникът е типично родопско ястие, а името му произлиза от наименованието на картофите – „патати”, в родопския край. Основните му съставки са картофи, лук, сол и джоджен, като според сезона също могат да се правят добавки – месо, пръжки, сирене, яйца, кашкавал и др. Някъде се приготвя като запеканка, но може и да е като пълнеж между кори.
Допълнително разнообразие се внася чрез начина на изпичане в тава на фурната или на тиган/сач върху печката. Но каквато и рецепта да се избере, знае се, че това е типично за Родопите ястие, с което може да посрещнеш както скъпи гости, така и набързо да приготвиш за дошлите изневиделица и пак няма да се посрамиш. Защото важното е да се консумира в приятна компания и с удоволствие.
Майстор-готвач ще бъде Грозделина Георгиева – уредник в Регионалния етнографски музей в Пловдив и виден пловдивски корифей по отношение на традиционните гозби от Родопите и Пловдивско.