Румен Гайтански и Стоян Мавродиев са вече с повдигнато обвинение

Това заявиха от Софийската градска прокуратура по време на брифинг относно мащабната акция, която се проведе в страната вчера.

В последните дни Комисията за противодействие на корупцията провери адреси на фирми в София и в Кърджали, свързани с бизнесмена Румен Гайтански – Вълка, както и бившия шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев. Конфискуваха бяха три луксозни коли. Причината за претърсванията е отпуснат заем от близо 150 милиона лева през 2019 година. Три години по-късно, в края на октомври 2022 година, е образувано следствено дело по случая. Ето и фактологията по случая, представена от прокуратурата.

Ето какво разкриха по делото от прокуратурата.

„Делото е образувано в края на октомври 2022 година по повод на сигнал за отпуснат кредит от Българска банка за развитие. Водено е разследване за престъпление по чл. 289 от Наказателния кодекс (престъпление по служба).

След проведено разследване, с постановление от 5 май 2023 година, наказателното производство от делото, е било прекратено, защото наблюдаващият прокурор е приел, че няма достатъчно доказателства за престъпление.

При последващ контрол от Върховната касационна прокуратура наистина е установено, че няма такива доказателства, но са констатирани пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които са били свързани с този кредит. С тези мотиви с постановление от 12 януари 2024 г. постановлението за прекратяване на СГП е било прекратено и е върнато за продължаване на разследването.

Следовател е предприел необходимите действия, разпитани са свидетели, включително пред съдия, изискани са документи. След промени в законодателството досъдебното производство е иззето от следовател и възложено на друго лице, което да провери доказателствата.

Въз основа на цялата доказателствена съвкупност е било преценено, че трябва да се извърши проверка в множество обекти в София и Кърджали. Прокурорът е отправил искания да бъдат извършени тези обиски и изземвания.

След анализ на доказателствената съвкупност от днес прокурорът е привлякъл като обвиняеми три лица. Става въпрос за длъжностно присвояване в особено големи размери при особено тежък случай. Предвидени са 10 години лишаване от свобода и конфискуване на цялото имущество. Следва да се установи дали има и други длъжностни лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми.

Обвиняеми към момента са бившият изпълнителен директор на ББР – Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и Иван Георгиев – представител на дружеството, усвоило кредита. Последните двама са привлечени като обвиняеми в качеството на съучастници. Обвиненията не са предявени все още, защото има законова процедура.

Щателно трябва да бъдат издирени лицата, за да се види дали са на територията на републиката или са извън страната и тогава ще се реши дали обвиненията да се предявят задочно. Единственият задържан е представителят на дружеството, усвоило кредита.“