Румен Радев – „Не участвам в никакви конспирации!“

„Не участвам в никакви конспирации и т. нар. преврати. Ако някои са си правили сметката да отстранят Рая Назарян, за да сложат удобен за тях председател на НС, явно са забравили, че последната дума имам аз. Никога няма да назнача такъв човек, ако ще да е Господ, защото никога не бих легитимирал такова омерзително отношение към българския парламентаризъм.“ Това заяви ядосано президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали негови представители са участвали в тайните срещи с цел свалянето на председателя на парламента Рая Назарян, за което днес призна Кирил Петков.

В момента водя разговори за поста служебен премиер, някои са извън страната. Трябва да се отнесем сериозно към всяка една опция, защото станаха изключително малко, заяви президентът Румен Радев. Утре (8 август 2024 г.) в 17 часа каня парламентарните групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство, допълни Радев.

„Нека да уточним, че в момента преживяваме вторичните трусове от злополучните промени в Конституцията, които имат дори по-разрушителен ефект от процеса на приемането им. Промените се връщат като бумеранг върху техните създадели, но не това е най-важното. Проблемът е, че те ерозират устоите на парламентаризма и на редица важни институции в държавата – Народното събрание, Българската народна банка, Сметната палата, омбудсмана“, заяви Румен Радев.

Радев уточни, че когато назначи служебното правителство, тогава ще обяви и датата за изборите.