Русия отново заплаши с ядрен удар срещу Украйна

По време на руска държавна медийна програма, телевизионен водещ Владимир Соловьов каза, че руският президент Владимир Путин вече има „основание за започване на ядрена война“ въз основа на настоящата ядрена доктрина на страната.

През август, на фона на продължаващата руско-украинска война, Киев започна офанзива в Курск, когато руска територия бе превзета след Втората световна война. Офанзивата на Украйна обаче предизвика опасения в Москва, която обвини източноевропейската държава миналия месец в опит да атакува атомна електроцентрала с помощта на дронове.

Конфликтът отдавна поражда опасения дали Русия няма да употреби ядрени оръжия. Според „Ройтерс“ съществуващата ядрена доктрина от 2020 г. указва, че Русия може да използва ядрени оръжия в случай на ядрена атака от враг или конвенционална атака, която застрашава съществуването на държавата.

В авторското си предаване „Вечер“ глашатаят на кремълския режим Владимир Соловьов резюмира положението така: „Имаме много прост проблем. Първо, те (украинците, със съгласието на Запада) нанасяха удари в системите ни, които биха засекли ядрен удар срещу Русия. Според нашата доктрина това вече е основа за започване на ядрена война срещу тях. “

Забележките на Соловьов идват, след като руският заместник външен министър Сергей Рябков предупреди по-рано този месец, че Кремъл променя политиката си за ядрена война в отговор на това, което според него е западната ескалация в продължаващата война. Рябков каза пред ТАСС, че има „ясно намерение“ да се направят промени в ядрената доктрина, добавяйки, че решението е „свързано с ескалационния курс на нашите западни противници“ във връзка с конфликта в Украйна.

„Както многократно сме казвали преди, работата е в напреднал стадий и има ясно намерение да се въведе корекция (на ядрената доктрина), причинена наред с други неща от изследването и анализа на развитието на последните конфликти, включително, разбира се, всичко, свързано с ескалационния курс на нашите западни противници по отношение на специалната военна операция“, каза Рябков, но не каза кога актуализираната ядрена доктрина ще бъде готова.

Това не е първият път, когато руснаците предупреждават за ядрен отговор. Бившият руски премиер Дмитрий Медведев, близък съюзник на Путин, направи ново предупреждение за ядрен отговор в събота, заявявайки, че това ще бъде решение с „необратими последици“. В съботната си публикация в Telegram Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност и бивш руски президент, говори за ядрен отговор и каза, че това е „изключително сложно решение с необратими последици“, но предупреди, че „не можете само да тествате търпението на някого толкова дълго“.

В отговор обаче Държавният департамент отхвърли сериозността на различните изявления на Медведев. „Знаем досега да не приемаме Медведев на сериозно“, написа говорител на отдела. „Това са стандартни глупости на Кремъл.“