Руската перачница „Тройка“ се оказа с бургаска връзка

Около 130 милиона евро са пратени в български сметки от над 150 офшорни фирми свързани с Перачницата “Тройка” – мащабна система за финансови трансфери на пари от Русия и изпиране на капитали със съмнителен произход. Сред големите “бенефициенти” са областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, фирми за строителство на ваканционни имоти, руски граждани, които придобиват имоти у нас, община Царево и дори българското посолство в Москва. Парите са превеждани от компании, свързани с едни от най-големите финансови скандали в световен мащаб, включително със случая “Магнитски”.

Биволъ като партньор на OCCRP участва в анализа на може би най-големия до момента теч на банкова информация, съдържащ над 1,3 милиона трансакции за 300 милиарда евро, основно от фалиралата литовска банка UKIO, но и от други банкови институции в балтийските държави. Както и в предишните разследвания за Руската перачницаи Азербайджанската перачница, в Перачницата “Тройка” се открива система от свързани кухи фирми с офшорна регистрация, оформени на името на подставени лица. Те използват фалшиви кредити, договори и фактури, за да заобиколят надзора срещу пране на пари и да трансферират към европейски държави огромни суми със съмнителен произход от Русия.

Според разследването на OCCRP и 22 партньорски медии от цял свят, част от тези фирми са под контрола Рубен Варданян, руски милиардер и бивш собственик на най-голямата частна руска инвестиционна банка “Тройка Диалог”. В интервюза OCCRP Варданян твърди, че не е вършил нищо нередно и описва системата си като “услуга за управление на частни капитали”, а офшорките като “компании за технически услуги на клиентите на Тройка Диалог”

Но зад тези “технически услуги” се крие мащабна криминална схема за пране на пари, улеснена от слабия банков надзор както в литовските банки, чрез които парите влизат в европейската банкова система, така и в големи западни банки, приемали плащанията от съмнителни офшорки без да задават въпроси.

Ваканционни имоти срещу “потребителски стоки” и “текстил”

Когато през 2009 г. руският предприемач С.З. и съпругата му си купуват луксозен апартамент в Бургас от частно лице, те не плащат лично нито стотинка. Сумата от 205 000 лв. е преведена по сметката на продавача на четири транша от фирмата PHARMEL TRADE. Като повод за плащанията е посочено “За потребителски стоки” (For customer goods), което няма нищо общо с реалната сделка.

Същата тази фирма е превела повече от 1,9 милиона евро в България за периода юли 2007 – ноември 2010 г. Плащала е стотици хиляди евро за транспортни услуги, включително и авиационни такси за РВД. През декември 2008 е превела “за потребителски стоки” над 370 000 евро на българската сметка на А.Б., състоятелен руски бизнесмен, който през 2009 г. придобива апартамент в Созопол за 285 000 лв. Също през декември 2008 други двама руснаци получават в българските си сметки 383 000 евро “за текстил” и 390 000 евро “за облекло”, макар че и двамата нямат такъв бизнес в България. Но пък имат елитни имоти на морето.

Подобни трансакции за заплащане на имоти са извършвали и други офшорни фирми от “Перачницата”. Така например за апартамента на руснака А.К. в Чепеларе плаща не една, а две офшорки: OKRA ENTERPRISES LIMITED и CEDALE HOLDING CO S.A. И двете са прехвърляли пари към сметките на главните финансови разпределители, контролирани от Рубен Варданян: GOTLAND INDUSTRIAL BRIGHTWELL CAPITAL INC и NIXFORD CAPITAL CORP.

Едно от обясненията за тези плащания през офшорни фирми е, че състоятелните руснаци не искат да прехвърлят лични средства по банков път, защото вероятно не могат да докажат произхода им в родната си страна. Или ако парите им са честно спечелени, не желаят руските власти да научават, че придобиват имот зад граница. Или и двете. Във всички случаи, прибягвайки до “техническите услуги” на системата “Тройка”, те успяват да заобиколят този проблем.

Според разследването на OCCRP и партньорските медии, “резервните части” и “потребителските стоки” са дежурно оправдание за пред банковите институции, като в много случаи кухите фирми представят и фалшиви фактури. Реално става дума за пране на пари с криминален произход, като в някои случаи финансовите потоци могат да бъдат проследени до първоизточника.

Мръсни пари за ортаците на “Кумецо на Цецо”

Друга фирма, която често прехвърля пари в България, включително за апартаменти, е MEISTER DEVELOPERS. Тя е добре известна от предишен скандал, свързан с източването на двеста милиона долариот доставки на гориво за московското летище Шереметиево. Разследването на тази кражба започва по лично нарежда на Путин през 2009 г. Според руските прокурори значителна част от откраднатите пари – над 60 милиона долара – са отишли в тази офшорната фирма.

Същата тази фирма е платила за няколко апартамента на руснаци в Чепеларе и е превела близо 100 000 евро за загадъчни “маркетингови услуги” на СЛЕ Груп и дъщерната ѝ фирма ЛС Груп. “СЛЕ груп” на Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов се прочу покрай скандала “Дюнигейт” и съвместния им бизнес с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев. Но маркетинговите услуги са заплатени през 2009-2010 г. – две години преди скандала с дюните. Общо MEISTER DEVELOPERS е пратила към български сметки над 420 000 евро.

Фирми от скандала “Магнитски”

През 2009 г., когато все още е адвокат, местният лидер на СДС Вълчо Чолаковполучава два превода от LITON SECURITIES – 54 000 евро на 6 юни 2012 плащане по предварителен договор и на 9 юли същата година 141 655 евро по договор от 18/05/2012.

Биволъ се свърза с Вълчо Чолаков, който каза, че става дума за адвокатска сметка. Той не пожела да разкрие за кого са били предназначени тези пари, позовавайки се на адвокатската тайна.

LITON SECURITIES е част от прокси мрежата около DELCO NETWORKS S.A., с която има финансови отношения Сергей Ролдугин– любимия челист на Путин, разкрива по-ранно разследванена OCCRP. Но през DELCO NETWORKS S.A. са минали и част от откраднатите 230 милиона долара от руската хазна, разкрити от адвоката Магнитски от Hermitage Capital. Магнитски умира в ареста през 2009 г. и дава името си на американския закон за преследване на корупционери по цял свят.

Особено активна в България е била фирмата EVIAC HOLDING LTD. регистрирана в Белиз, през която също са изпрани париот “Магнитски”. Тя е платила за недвижими имоти и най-различни услуги над 1,5 милиона евро. Най-любопитният превод е за 55 000 евро и е за Petko Arnaudov-municipalitet Tsarevo Acc to Inv N201006-1 dd 04.06.10 for the art-spatial registration of a museum exposition of the Historical museum of Municipality Tsarevo.

По номера на сметката се установява, че става дума за плащане към Общината, а не към бившия кмет Петко Арнаудов. От община Царево игнорираха неколкократните запитвания от Биволъ на служебния имейл за какви точно услуги или спонсорство на музея става дума, що за “художествено-пространствена регистрация” е осъществена и на кого точно е издадена фактурата. По това време царевският музей се управляваше от съпругата на Петко Арнаудов – Ягода.

Друга фирма, препрала милиони от “Магнитски”, също има трансакции към България – ZARINA GROUP е превела 22 000 евро на сметката на Х. В. Б. в Райфайзенбанк. Като основание е посочен договор за заем 222DD 02 03 10.

Бившият депутат от БСП Красимир Премянове получил за правни услуги по договор 18/A0877834 от 24.06.2010 скромната сума от 5000 евро. Те идват от фирмата DONCASTER LIMITED, която също е финансово свързана с “Тройката”. Премянов не беше открит за коментар.

Посолството ни в Москва също продавало “резервни части” и “потребителски стоки” на Перачницата

Сред най-странните преводи, които откри Биволъ са парите за българското посолство в Москва, платени от фирмите PHARMEL TRADE, за която стана дума по-горе и INTERWEST ALLIANCE LIMITED.

Става дума за осем превода на обща стойност 408 120,00 долара, които посолството е получило в периода февруари 2006 – ноември 2007 г. Като основание за преводите са посочени два договора CNTR 167/SPAR-KY/01 DD 06.02.2006 FOR SPARE PARTS и PMNT CNTR 072/SPAR-KY03 DD 20.08.2006 FOR CONSUMER GOODS.

В същия период, INTERWEST ALLIANCE е успяла да накупи резервни части и апартаменти за 320 374 евро в България и да превърти към и от други фирми от Перачницата “Тройка” 6 милиона евро.

Биволъ изпрати въпроси до МВнР за какви точно резервни части и стоки е получило тези пари посолството ни в руската столица. От пресцентъра на МВнР съобщиха, че във връзка с тези данни е поръчана проверка в банката и в посолството.

Относно разследването Перачницата “Тройка”: Партньорите на OCCRP по този проект са Международният център за разследваща журналистика (ICIJ), Гардиън (Guardian), Süddeutsche Zeitung, Би Би Си (BBC), The Globe and Mail, Newstapa, Hetq, investigace.cz, платформата Investico, Trouw, Groene Amsterdammer, Profil.at, El Periodico, Addendum, Биволъ (Bivol), Berlingske, Финландската телевизионна компания (the Finnish Broadcasting Company), 15min.ltKnack, Новая газета (Novaya Gazeta) и Termedia

https://bivol.bg/troika-laundromat-bulgaria-1.html