САЩ частично оттеглят забраната си за използването на техни оръжия в Украйна

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, съобщава „Ройтерс”, като се позова на изявление на официален американски представител. Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

„Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят”, съобщи „Политико” (The Politico, е американска политическа вестникарска компания). Изданието се позовава на американски официален представител, който допълва, че политиката за разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия „не се е променила”.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски е пристигнал в Швеция, където планира да подпише три двустранни споразумения с ще подпише двустранни споразумения за сигурност с Швеция, Норвегия и Исландия в областта на сигурността. Преди това, през февруари 2024 г. такива двустранни споразумения Украйна подписа с Канада и Италия, също и с Германия и Франция. Анализаторите оценяват това като реална възможност страни от НАТО да бъдат въвлечени ефективно във войната с Русия и имат опасения, че това може да доведе до нова световна война, включително и ядрена.