Светият синод реши как и къде е бъде погребан патриарх Неофит

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени утре, 15 март 2024 г., за поклонение, а погребението му ще е на 16 март е решението на извънредното заседание на Светия синод за кончината на Негово Светейшество. Това бе съобщено за медиите от Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод.

На своето извънредно заседание Светият синод на основание на член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), постанови старшият член на намаления състав на Светия синод – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, да встъпи временно във функциите на наместник-председател на Светия синод, съобщи още митрополит Киприан.

Той каза, че след като е обсъдил въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Светият синод е решил, че на 15 март от 9:00 ч. тленните останки на блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

На 16 март, в събота, в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” до митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където ще бъде положено за вечни времена.