Световният ден на сърцето в Бургас

Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето – 29 септември 2024 г., неделя, с мобилен здравен пункт от 10:30 до 13:30 часа, където жителите и гостите на Бургас ще могат да премерят артериалното си налягане, да направят електрокардиограма преди и след проведена от тях физическа активност. Чрез анализатор на телесни мазнини ще се измерва съотношението на мазнините – индекс на телесна маса и килокалории от експертите на РЗИ – Бургас.

Лекари ще консултират, ще отговарят на въпроси относно профилактиката, промяната в начина на живот и последиците от вредните навици за здравето, за редукцията на телесното тегло на деца и възрастни в контекста на профилактиката и лечението на затлъстяването – един от факторите за сърдечносъдовите заболявания. Консултациите ще провеждат на място от лекари – кардиолог, ендокринолог, пулмолог, педиатър, гастроентеролог, психиатър и специалист по хранене и диететика.

Кампанията е с цел превенция на сърдечносъдовите заболявания сред населението с фокус подобряване сърдечното здраве и качеството на живот на населението чрез физическа активност, намаляване на стреса и балансиран хранителен режим.

Партньори на община Бургас са сдружение „Младите лекари“ – Бургас, Регионална здравна инспекция, Студентски съвет при Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“, БМЧК, Съюз на парамедиците в България, сдружение „Учители и приятели по дух“, Домашен социален патронаж и волейболен клуб „Нефтохимик 2010“.