Сейшелска офшорка е пуснала сигнала срещу кмета на кв. „Младост“, Иванчева твърди, че е натопена

Сигналът срещу кмета на Младост Десислава Иванчева е бил подаден от „Ваклин Груп“ ООД, тоест от… сейшелската офшорка „Тасаки Холдингс Лимитед“, която е съсобственик на фирмата? Другият собственик е майката на Александър Ваклин от ПП Нова Алтернатива на „абсолютния престъпник“ Николай Цонев. Само че от „Ваклин Груп“ отричат да са подавали сигнал, разкрива сайтът Биволъ на страницата си във Фейсбук.

Почти невиждано шоу с кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова се заформи в спецсъда, който гледа мерките за неотклонение. Двете са в стъклен „аквариум“ на зала 5, предвиден за най-опасните престъпници, който дори и съдебните репортери не си спомнят кога за последно е използван, пише сайтът Клуб Z.

За да се чува, отвътре двете крещят, че не им се дава възможност да говорят с журналисти, че не са вземали пари, не са ходили в мола на Околовръстното и че не е вярно, че са „светили“ с подкупа от 56 000 евро. Те казаха, че крайната цел е да не се явят на местни избори 2019 г.

„И за нас е тайна как парите се оказаха в колата“, каза Десислава Иванчева.

Собственикът на фирма „Ваклин груп“ – Александър Ваклин – е човекът, който ги е натопил с подкуп, казаха още двете. Според тях единствено вярно е, че те е трябвало да строят детска площадка в „Младост“, но това е било доброволно.

Александър Ваклин

„Не ни е дал нито пари, нито е върнал“, каза Иванчева.

Тя заяви, че са ги ударили преди изборите умишлено. И посочи Румен Русев – зам.-кмет по строителството – като организатор на всичко, защото искал да заеме поста й.

„Това, че са намерени пари, няма общо с нас“, пише на бележка, която кметицата си бе подготвила в ареста.

В нея се казва още, че ще й поискат парична гаранция, която тя не може да внесе и твърди, че „посредникът“ при подкупа, за който е задържана – бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров (в бележката е съкратено името на „Дюл.“) и Ваклин се познавали.

Вътре тя казва, че сумата е подхвърлена.

„Има доста инвеститори, които могат да потвърдят, че не сме искали пари, а само детски площадки“, разчита се още на листчето.

Въпреки това обаче, когато прокуатурата започна изложението си, мотивиращо искането за „задържане под стража“, стана ясно, че освен по самите ръце на кметицата, следи от бележещото вещество, което се вижда на UV-светлина, тя е оставила и по шофьорската седалка, и по сенника откъм шофьорското място (именно кметицата е карала в момента на спирането на колата, б.а.).

След като самото дело започна, съдия Пламен Панайотов попита Иванчева свалили ли са й белезниците, а вместо нея отговори адвокатът й Марин Марковски:

„Те ги слагат само на улицата, г-н съдия.“

По-натам в пледоарията си Марковски каза, че клиентката му Иванчева е жертва на беззаконие. И че това че е държана от 10:30 до 18 ч на улицата да бъде снимана, е и психологическа атака – за да признае деяние, което не е извършила.

Александър Ваклин и фирмите му са крупен инвеститор в имоти, изпълнява и проект до Околовръстния път и също е имал пререкания с кметицата. Но още ден, преди тя да съобщи името му като „подадел на сигнала“, самият Ваклин е отрекъл пред „Капитал“ подобна версия с думите: „Няма защо да я харесвам, но не аз съм подал сигнала до прокуратурата. Браво на този, който го е направил“.