Семинар за украинските бежанци

Семинар на местните и регионалните власти на тема „Готовност за извънредни ситуации – поуки и бъдещи стратегии“ под егидата на UNICEF се проведе в началото на месец юни в Брюксел.

Това събитие се провежда, за да направи  преглед на дейностите по отношение на бежанците от Украйна, да се споделят прозрения, да се набележат извлечени поуки и да се подчертаят успешни практики от реакцията по отношение на  бежанската вълна. Участие взеха 35 участници от 7 държави – България, Чехия, Унгария, Италия, Полша, Румъния и Словакия, както и представители на Европейската комисия, сдружението на Европейските градове (EuroCities) и Комитета на регионите.

В своите презентации участниците споделиха опит как може да бъде надградено постигнатото, определени бяха нуждите от готовност и областите, в които е необходима подкрепа за местните органи, както и идеята да се създаде общност на практиката с акцент върху реакциите, насочени към децата на бежанците.

Представител на община Бургас в семинара беше общинският съветник Васил Загорчев, който сподели за предприетите мерки от страна на община Бургас. От презентацията му стана видно, че местната власт е действала адекватно и ефективно при събирането и разпределението на хуманитарната помощ, както и обгрижването на бедстващите в ранните моменти на конфликта.

Загорчев изтъкната отличната комуникация между общината, представителите на UNICEF и Българския червен кръст. Общинският съветник сподели модели на подкрепа на община Бургас към украинските бежанци, изразяваща се в предоставяне на помещения за образователна подкрепа, неформално образование, учебни дейности за украинските деца, осигуряване на база за украинско училище и детска градина.

Загорчев сподели, че община Бургас поддържа тесни контакти с общностите на мигрантите, като се търсят справедливи решения за тяхната интеграция. В тази посока се обмислят възможности за създаване на работни места за украинските семейства, за да бъде осигурена защитена среда за техните деца.

Семинарът протече в приятелска атмосфера на сътрудничество, партньорство, споделяне и обмен на добри практики.