След дни преминаваме пак към зимното часово време

На 27 октомври 2024 г. преминаваме към зимното часово време. Тогава в 04:00 часа ще трябва да върнем стрелките на часовника с един час назад, съобщиха от Българския институт по метрология на сайта си.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирано с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г.  Съгласно постановлението всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври се въвежда зимно часово време, като часовниците се преместват с един час назад, а в последната неделя на март се преминава към лятно часово време, като часовниците се преместват с един час напред.

 

В Европа промяната на времето се прави от 1916 година, а в България – от 1979 г. С постановление на Министерския съвет от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 03:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера й през 1918 г.

А през 2019 година членовете на Европейския съюз гласуваха за премахването на смяната на времето във всички държави от ЕС. Оттогава насам редовно се съобщава, че всяка смяна на лятното или зимното часово време може да бъде последна. За да се случи това обаче, всички държави от ЕС трябва да хармонизират избора си или всяка държава да си решава.