След като забъркаха кашата в Конституцията, ПП-ДБ пак се вживяват в ролята на „спасители”

„Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава“, написа съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков във Фейсбук. По-рано днес президентът Румен Радев каза, че няма да подпише указа за служебно правителство и предсрочните парламентарни избори няма да са на 20 октомври. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Според Кирил Петков президентът Радев „действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция“. Отговорността е в Народното събрание през следващите дни. Сега ние в парламента трябва да използваме нашите правомощия и да попълним „домовата книга“ с наистина независими и качествени хора с обществено доверие, като например в Сметната палата, където процедурата може да се придвижи най-бързо, коментира Петков. (ПП-ДБ внесе законопроект за промяна в Закона за Сметната палата, с който заместник-председателите да се попълват от парламента.)

„Дългосрочната победа може да дойде само на следващите избори, когато хората със своя глас ще имат възможност да си върнат държавата обратно, където има справедливост и свобода, а не както днес се показа – зависимости!“, смята съпредседателят на ПП.

По-рано днес депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Лена Бориславова коментира, че разделението на властите е в действие и топката се връща в Народното събрание. „България все още е парламентарна република, а промените в Конституцията сработват – един човек не може сам да си избира правителство“, написа тя във Фейсбук.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ кани председателя на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Пеевски утре, 20 август 2024 г., в 12 ч. да проведем консултации за обсъждане на възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет, се посочва в публикацията.