Социолозите предполагат, че ще бъдат изненадани изборните резултати

„Аз все пак се надявам избирателите да ни изненадат, като ни опровергаят. Сега е моментът да ни натрият носа. За съжаление, ако нищо не се случи в следващите дни и никой не се ядоса в оставащите дни, оставаме в плен на резултатите на едно друго наше изследване, направено за БНТ и обхващащо 806 души в пряко и лично интервю с таблети и проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г.“, коментира социологът от „Галъп интернешънъл Болкан“ Първан Симеонов.

„То показва, че поне за половин милион българи може да се смята, че техният глас ще попадне в плен на стимули, принуда или чисти пари. Купеният вот може консервативно да се изчисли на поне около 200 000 души. Ако не се изчисли консервативно – вероятно по две. 62% в България не вярват, че изборите ще бъдат почтени – това е пикова стойност за последното десетилетие. Докарали сме се до абсолютно дъно на доверие в изборния процес“, посочи той.

„Това да си продадат гласа е също толкова добра мотивация за българите, колкото който и да е политик да им каже каквото и да било от екрана“, коментира политическият анализатор Христо Панчугов. По думите между политиците няма абсолютно никакъв дебат, а кампанията потъва в риалити формати.

Според Първан Симеонов има две червени линии – едната е да се изолира Костадин Костадинов, а другата лека-полека да се изолира Делян Пеевски. „Това зависи от един човек и той се нарича Бойко Борисов. Той трябва да реши ще отива ли на коалиция с прозападните либерали, плюс евентуално Слави Трифонов и може би някакво пеевско влияние, или отново ще балансира, ще се опитва да избяга и ще отиде на нови избори. На Борисов ще му е трудно, защото той ще трябва да съставя правителство“, заяви социологът. „Ако и този път не се състави правителство, може да се стигне до експлозия, която да доведе до желание за смяна на системата или до нови лични модели“, посочи още той.