Според Йотова партиите трябва да се постараят да спечелят доверието на хората

Политическата система има нужда от рестарт на доверието, а това може да стане само ако бъде съставено стабилно правителство след изборите. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, като коментира бъдещия парламентарен вот. По думите й има две основни задачи пред политиците, едната е служебното правителство да проведе честни и прозрачни избори, а втората – парламентарно представените партии да съставят редовен кабинет.

Вицепрезидентът коментира и възможността за евентуалната промяна на избирателната система у нас: „Много се надявам, че регистрационният маратон да е приключил и от днес политическите формации и политическите партии, които до снощи трябва да ас получили своите регистрации да започнат истинската предизборна кампания, в която ние българските граждани да чуем какво те ни предлагат“, коментира вицепрезидентът.

„Аз не съм сигурна, че системите ни са проблем. Проблемът е в политическите формации, в това, което те предлагат, обещават и това, което правят след изборите. Защото хората могат да прощават и грешни политики, и не дотам добри политики, но тогава, когато ги лъжат в очите и преди избори обещават, че няма да влязат в една или друга колаборация, а го правят, това демотивира избирателите. При това положение каквато и друга система да измислим, тя няма да служи за нищо“, допълни още Йотова.