Стана съвсем ясно – Пеевски е организаторът на ограбването на КТБ

Бившият банкер Цветан Василев, който ръководеше фалиралата КТБ, беше изслушан днес, 15 август 2024 г., от временната парламентарна комисия, която проучва твърденията за нерегламентирано влияние върху съдебната власт от убития Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Василев се включи чрез дистанционна връзка от Белград, където се намира вече над 8 години. Пред депутатите той отправи редица обвинения към председателя на ДПС Делян Пеевски.

Изслушването на бившия банкер започна със скандал. Хамид Хамид от Деляновото ДПС нарече Василев „афериста на века“ и оспори начина по който ще се изслушва бившия банкер, както това, че не е физически в залата. Лена Бориславова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ настоя изслушването да се проведе както е предвидено, а от „Възраждане“ я подкрепиха с обяснението, че КТБ е била най-голямата банкова афера и има пряка връзка с правосъдната система .

Бившият следовател Петьо Петров – Еврото е в основата на схемата за фалита на КТБ, каза Цветан Василев пред временната парламентарна комисия. Той уточни, че идеологът зад Еврото е съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Според него българската прокуратура не е имала намерение да го разпита по този въпрос въпреки неговото желание това да се случи.

В документите по делото „КТБ“ под инициалите Д.П. стои Делян Пеевски, беше категоричен още Василев, като допълни, че не е тайна, че кредитирани от КТБ са били и немалко фирми на Делян Пеевски майка му Ирена Кръстева. В средата на 2013 г. Василев разбрал, че Пеевски нямал намерение да си плаща по кредитите, каза още бившият банкер. Те са за над 500 милиона лева. Василев изреди печалби и спестени разходи за Пеевски от фалирането на КТБ, с които „има достатъчно средства, ако се налага, да бъдат стимулирани този или онзи от съдебната система и прокуратурата“.

„От сделката за Виваком и НУРТС – 46% от разликата отива при Спас Русев, който недвусмислено е поставено лице на Делян Пеевски. Тези 46% представляват над 500 милиона лева, като разлика от цената, на която ВТБ и Спас Русев придобиват „Виваком“, и пазарната оценка. „Техномаркет“ – при оценка от 100 милиона лева, е придобит от Пеевски за 15 милиона лева. Печатницата в „Христо Ботев“, при оценка от над 60 милиона лева, е придобита, само чрез продажба на земята, услужливо от ЧСИ, за 4 милиона лева. ИПК „Родина“ –  40 декара + 55 000 квадратни метра РЗП, оценка 200 милиона лева, придобита е за 10 милиона лева от приближения на Пеевски доктор“.

Василев каза, че дни преди удара срещу КТБ лице, пратено от Делян Пеевски, което му е връчило лист с текст, съставен от Пеевски, според който той е трябвало да прехвърли на Пеевски и подставени от него лица акции от търговски дружества, собственост на КТБ, на стойност 1 милиард лева. Василев изброи част от дружествата, в които Пеевски е пожелал да му бъде прехвърлен мажоритарен или по-малък дял. Василев отказал това, което на изслушването той нарече рекет. Веднага след това провел разговор с Пеевски, в който го попитал той луд ли е, а Пеевски му казал, че ще види какво ще се случи, ако не се съгласи. „И то се случи“, каза Василев, имайки предвид удара срещу управляваната от него банка.

Каква точно е била организацията на кръга, известен като „Осемте джуджета“ Василев заяви, че не знае, но по решение на Пеевски бившият следовател е бил лицето за оперативни задачи и е контролирал действията на прокурорите по делото. Банкерът каза още, че Пеевски и Петьо Еврото събирали компромати от най-различно естество за политици и бизнесмени, за да бъдат държани под контрол. Така бил сформиран „кръг за влияние „Пеевски“: „Назначиха си редица шефове на съдилища – шефът на Софийски градски съд, заместник-шефа на Софийски градски съд, шефът на Наказателното отделение, шефката на Апелативен съд, шефът на Висшия административен съд“, цитира Василев.

Според него Петьо Еврото е главният технически организатор на подготовката на удара по КТБ, а в основата е Делян Пеевски. Василев беше попитан от депутатите кои инсталираха Иван Гешев, а Василев отговори: „Борисов и Пеевски,  които контролират Висшия съдебен съвет.“ Той обяви, че Пеевски е помогнал на руската банка ВТБ да придобие най-големия мобилен оператор „Виваком“. Василев призна, че не познава Нотариуса, а Еврото обяви за „технически участник в организацията на удара срещу КТБ през 2014 г., а самият организатор е Делян Пеевски“

Василев спомена за кръга за влияние в съдебната власт, известен като „Осемте джуджета“, свързван с Еврото, като го определи като „изнесено звено за контрол над прокуратурата“. „На Пеевски не му е било комфортно да приема прокурорите в хотел Берлин и е решил да възложи това на своя подчинен Еврото“, твърдеше Василев.

. Бившият банкер направи уточнението, че се е запознал с Петър Петров-Еврото през 2005-2006 г., защото те двамата и Делян Пеевски са имали апартаменти в Банско в една и съща сграда. „По случайност познавахме един и същ инвеститор. Но не сме се виждали, докато той (Петров – бел. ред.) не изгря в организацията срещу атаката на банката“, заяви ексбанкерът.

Василев уточни, че освен работата по привикване на магистрати в „Осемте джуджета“ и предаването на пликчета за благодарности, е имало организирани „доста оргии“. „Така че си представям от какъв тип са компроматите. Предполагам, че е събирана информация за всички – и политици, и хора от съдебната система, за да бъдат държани под контрол“, твърдеше Василев. По думите му, понеже за него не са открили компромат, са атакували банката, за да му измислят обвинение. И допълни, че “Осемте джуджета“ трябвало да се нарича “Кръгът Пеевски“.

В хода на изслушването от думите на Василев стана ясно, че комисионната да изграждането на известния Южен поток (а най-вероятно за наричания от ГЕРБ Балкански поток), дадена от руската страна, е била 100 милиона долара. По думите на Василев тя е дадена на Делян Пеевски. Василев поясни, че той не знае на кого и по колко е разпределена тази сума, за да бъде реализиран проектът.

Немаловажно обстоятелство е, че неясно по какви причини администрацията на Народното събрание е отказала да осигури служебна техника за изслушването на бившия собственик на КТБ Цветан Василев в комисията. Това наложило Лена Бориславова и Надежда Йорданова, да донесат лична техника, за да направят възможна работата на временната парламентарна комисия.

Днес в комисията трябваше да бъде изслушан и Пеевски. Той обаче отказа за пореден път да дойде. Комисията трябваше да изслуша и бившият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той също не се появи, като причината за това не стана ясна.

Комисията „Нотариуса“ в 50-ия парламент засега не изглежда да има някакъв смисъл. И в 49-ия парламент имаше такава комисия, но тя приключи безславно дейността си. А след разпадането на „сглобката“ ГЕРБ и ДПС на практика бойкотираха дейността й.

В крайна сметка временната комисия реши стенограмата и видеозаписа от изслушването на Цветан Василев да бъдат предадени на прокуратурата, за да бъде използвана за информация по делото за КТБ.

Което се точи над шест години. Седем са само разпитаните свидетели за тези шест години съдебни заседания. В него обвиняем е Цветан Василев, но не и Делян Пеевски.

Това засега е равносметката към от делото за източването на Корпоративна търговска банка. Към датата на срива й през юни 2014 г. тя беше четвъртата по големина банка в България. Разследването на „най-голямата стопанска и обществена финансова измама“ бе поверено на тогавашния шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Официално делото бе внесено в съда три години по-късно – през 2017 г. Реално обаче съдебните заседания започнаха в началото на 2018 г., защото преди това процесът се отлагаше по различни причини.

От скоростта, с която към момента се движи производството, е ясно, че то няма да приключи в обзоримо бъдеще. Важно е да се подчертае, че това е едва първа инстанция, а след нея има още две. Освен това винаги има вероятност делото да бъде върнато за ново разглеждане, ако се открият някакви нарушения, което още повече ще удължи престоя му в съда.

Така към днешна дата, шест години след началото на делото, е все по-реална възможността и адвокати, и магистрати, ангажирани с него, да се пенсионират преди края му. Което, предвид разкритията на Цветан Василев пред временната парламентарна комисия днес, никак не е случайно.