Стара Загора в бедствено положение заради пожар

Частично бедствено положение е обявено заради пожара в северната част на Стара Загора, съобщи областният управител Методи Марков. Той посочи, че са уведомени и военните, както и има готовност при необходимост да бъде включен хеликоптер.

„Има опасност за къщите, които се намират в района на местността „7-и километър“, каза Марков. Той обясни, че пожарът е преминал баира и е стигнал почти до къщите на хората. Малко по-късно кметът на община Стара Загора Живко Тодоров е заявил, че на този етап няма опасност за къщите, намиращи се във вилната зона.

От думите му стана ясно, че всички сили на пожарната се борят със стихията. „Надяваме се, че съвсем скоро пожарната ще успеят да загасят пожара“, каза кметът. Тодоров обясни, че „вятърът е доста силен и променя посоката си непрекъснато, трябва да се реагира своевременно и да се защити имуществото на хората“, допълни той и отбеляза, че самият той е на мястото на пожара.

Очаква се в близките часове да пристигне международна помощ от Чехия и Румъния – хеликоптери и пожарникарски екипи, които да се включат в гасенето на пожара.

Пожарът лумна около 15:30 часа. На терен веднага бяха изпратени четири екипа огнеборци от Стара Загора и един екип от Казанлък, пожарен автомобил от Регионалната дирекция по горите, както и водоноска от община Стара Загора.