Събират се предложения за новата програма на община Бургас

От 22 април 2024 г. до края на месеца ще се приемат предложения по новата програма на община Бургас „Достъпна култура“.  Тя разширява възможностите за изява на творците, а също така качествено и разнообразно съдържание да стига до повече публика. Програмата е в синхрон с демографската политика на Община Бургас, с фокус към младите хора, към периферните селища и квартали.

Идеята е младите творци, които се занимават с култура, да имат възможност да са част от публиката на стойностни събития. За целта отделните школи, клубове и други творчески структури ще могат да кандидатстват пред комисия от експерти, в която ще има и представител на новата дирекция „Демографски политики, мониторинг и координация”.  Получените средства ще покриват напълно или частично цената на билетите за избраното събитие – спектакъл или концерт.

Програмата ще е особено полезна за  културни структури, които имат желание да представят своя продукт в квартали или съставни селища. Те ще могат да получат допълнителна помощ за това. Стремим се и хората от периферията на общината да имат достъп до разнообразната ни културна програма, обясни зам.-кметът по култура Диана Саватева.

Програмата съдържа и направление, по което творчески клубове и школи могат да кандидатстват за подпомагане на подготовката им за участие в национални и международни форуми и състезания.

В края на април е първата сесия, следващите ще бъдат оповестявани своевременно, като подпомагането по отделните направления се извършва до изчерпването на финансовия ресурс, предвиден за съответната година в бюджета на община Бургас.

Заявления по образец за финансиране по Програмата може да се подават всеки работен ден в Центъра за административно обслужване на граждани, ул. „Александровска” № 26, Бургас 8000, до зам.-кмет „Култура и вероизповедания“, за Програма „Достъпна култура“, като в тях се посочват данни на кандидатстващата организация или индивидуален артист, адрес за кореспонденция, телефон, електронна поща (e-mail). В заявлението се отбелязва времето на провеждане (дата, място и час) на съответното събитие или на мероприятието, което ще бъде посетено, като до неговото реализиране е необходимо да има минимум 45 календарни дни.

Пълна информация за условията за кандидатстване и допустимите активности, които ще бъдат финансирани, са в линка:

https://www.burgas.bg/bg/proekti-na-naredbi-i-pravilnitsi-2024/uvedomlenie-za-otkrivane-na-proizvodstvo-za-izdavane-na-pravila-za-funktsionirane-na-programa-dostapna-kultura