Съвети за подварианта на Ковид 19 „Флирт”

Нормалният човек пет пъти годишно боледува от инфекции, децата – осем пъти. Сега на Балканите върлува подвариант на „Омикрон”, наречен „Флирт”. Той прилича на вариантите преди пандемията. Не очаквам тежки последици. Това каза пред медии проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

„Още преди няколко месеца се наблюдаваше увеличаване на случаите на Ковид. Подвариантът „Флирт” е доста по-различен от опасния коронавирус, предизвикал пандемията. Сегашният не причинява тежки инфекции, преминава леко, но трябва да се спазват някои правила. Има ръст с около 15 – 20% на броя на заболелите и хоспитализациите, но това са главно хора с предхождащи заболявания, както и възрастни”, коментира той.

Според него сред методите за превенция са избягване на хора с инфекциозни симптоми и събирания само на открито. „При лек ветрец и влажно време рискът от заразяване е минимален. Възрастните и уязвимите на заболявания трябва да носят маска. Лимон със сода след всяко хранене при болка в гърлото – така в началото на инфекцията се унищожава огнището на вируса. Антибиотиците при всички вирусни инфекции не вършат работа”, заяви Кантарджиев.