Съдът в Бургас позволи застрояването на Силистар

Делото по казуса „Силистар“ беше прекратено от Бургаския административен съд

В края на август Общинският съвет на Царево прие решение, с което даде зелена светлина на изготвянето на проект за план за застрояване на парцел в местността. Аргументът на общинарите тогава беше, че така ще може да се узакони пътят, който минава оттам и осигурява достъп до плажната ивица. Тази теза защитаваше и кметът на Царево Георги Лапчев, припомня Дарик.

Според природозащитници обаче това е крачка към застрояване на местността. След намесата на премиера Бойко Борисов, областният управител на Бургас оспори решението в съда, който от своя страна днес прекрати делото.

Административният съд в Бургас разреши промяната на подробния устройствен план (ПУП) на Природен парк „Странджа” край плаж Силистар, Царево. Така на практика беше дадена зелена светлина да се строи в парка.

В мотивите на магистратите се казва, че „решението на Общински съвет-Царево е част от процедура по издаване на крайния акт, не представлява индивидуален административен акт и не подлежи на отделно оспорване, поради което е налице основание за прекратяване на делото“.

Решението ще бъде обжалвано от Областната администрация в Бургас.