Тази година чакаме още две въздушни линейки

След първата спасителна мисия на въздушната ни линейка да видим перспективата. Според сключените договори България ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на 2024 година. Втората машина ще пристигне със закъснение, а третата по график, като за това са уведомили от фирмата-производител „Леонардо“ АД в официално писмо до Министерството на здравеопазването.

Вторият хеликоптер трябваше да бъде в България до 30 юни 2024 г. Изпълнителят по договора обаче информира, че поради закъснение в производствения процес доставката на хеликоптера ще се забави.  В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. До момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер от 69 749,17 лв.

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември 2024 г. От „Леонардо“ АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата.

На територията на България се предвижда да бъдат изградени шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им да дава възможност до всяка точка на страната да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.