Тече разследването за взривовете край Гара Елин Пелин

Продължава разследването на взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин, при който загинаха четирима души. 10 дни след инцидента следователи влязоха на мястото, за да проучат причините за взривовете.

Вчера, 15 август 2024 г., Софийската окръжна прокуратура и Националната следствената служба дадоха подробности за разследването по случая. Разследват се всички възможни версии за инцидента – от човешка небрежност до повреда, както и умишлено деяние. А на фона на недоволството на жителите в района, МВР и регионалното министерство създадоха работна група с цел промяна на минималното разстояние на опасни складове от населени места.

„За изключително кратко време и в трудни условия бяха проведени първите действия по това разследване. Слава Богу, успяхме да приключим с първото следствено действие между 5 и 9 август – оглед на мястото, както и на складовете в близост“, каза Наталия Николова административният ръководител на Окръжна прокуратура – София. По думите й до момента са извършени общо 8 огледа и са разпитани 34-ма свидетели. Изискани са и записи от телевизиите, отразили случилото се.

В НСлС е сформиран екип от шестима следователи, които работят по случая. Очаква комплексна експертиза на веществени доказателства, както и пожаротехническа експертиза. Събрани са над 50 веществени доказателства и всички записи от охранителни камери, които предстоят да бъдат разгледани.