Токът поскъпва с под процент и половина от 1 юли

Увеличението на цената на електроенергията за битовите потребители ще бъде средно под 1,5% за трите оператора на разпределителните мрежи от 1 юли 2024 г., каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. На въпрос на какво се дължи увеличението да е толкова малко Малинов обясни: „Покриване на дефицита от фонд „Сигурност на електроенергийната система”, в който към днешна дата е към 500 млн. лева, защото в противен случай обективният дефицит Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да го покрие с по-високи цени през новия регулаторен период, който ще започне от 1 юли. Другото е произведената електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”. Тя заема над 40% в дела за цената за бита.”

Министърът подчерта, че пълната либерализация за цената на дребно за битовите потребители сега действащия закон ще се случи от 1 януари 2026 г. „Беше отложен механизмът, по който ще бъде компенсиран бита за този период от 1 юли тази година до следващата година. Не бяхме готови за този момент. Либерализацията не е поскъпване на цената, а възможността да си избираш доставчик на електроенергия и правилно да планираш своето потребление на електроенергия”, коментира Малинов.

Предложението на работната група на КЕВР е за клиентите на „Електрохолд” продажната цена да се повиши средно с 2,74%, а за ЕВН – с 1,46%. За „Енерго-Про” предложението е цената на тока да се намали средно с 0,95%.