Толсистемата ще отчита вече средната скорост

Това стана ясно на проведена работна среща днес, 24 октомври 2024 г., в Националното толуправление. На нея пред министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, инж. Стоян Николов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и началника на кабинета Кирил Габеров бе представена готовността на тази функционалност на системата.

Отчетени бяха и резултатите от проведени тестове в периода 18 – 23 октомври 2024 г. на участък от Северната скоростна тангента на София. Стана ясно, че в този период е засечен автомобил, който се е движел по трасето със средна скорост от 203 км в час.

Също така стана ясно, че системата има възможност да предава информация за правоприлагане от всички толкамери. За отчитане на средна скорост се използва снимков материал от устройствата, разположени в началото и в края на даден пътен участък (сегмент) които засичат номерата на автомобилите. Системата отчита дали те са леки или тежкотоварни и ограниченията на скоростта за всеки вид превозни средства.

Предстои провеждане на тестове на други участъци от републиканската пътна мрежа в страната и сертифициране на системата от Българския институт по метрология.

Промените в Закона за движение по пътищата, с което ще се дефинира нормативно понятието „средна скорост“ са внесени в Народното събрание. С влизането им в сила ще се създадат условия за намаляване на пътнотранспортните произшествия, ще се повиши пътната безопасност и ще бъдат спасени човешки животи.