Тотев се отказа от идеята си да разфасова прасета под елхата на Коледа

На последната предпразнична сесия на общинските съветници, кметът на Пловдив Иван Тотев отправи сериозна покана към тях. Идеята му бе е в духа на Коледа и с цел „спазване на традициите“, на площада в центъра на града, под елхата, да бъдат „разфасовани две прасета“ в компанията на Ути Бачваров. Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета, продължава със сериозния си тон Тотев, но пък ще има и лютеница, и кисели краставички, и скара…

Ето още от изцепките на Иван Тотев (ГЕРБ), под чийто патронаж е „идейният проект“ – в навечерието на обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата да се разфасоват прасета:

„Ако на 26-ти (декември), ако сте в Пловдив, община Пловдив организира един ритуал, който има за цел спазването на българските традиции около Коледа. Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, вече нямат възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в Община Пловдив да направим така че традициите да дойдат в града.
Има една прекрасна коледна елха пред община Пловдив и на 26-и там ще приготвим по стар български обичай заедно с коледари, облечени… с коледни облекла, както са си коледарите, с геги с гевреци и с помощта на Ути Бъчваров… ще разфасоваме две прасета. Така че всички сте поканени да спазим тази традиция, с голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Поне така сме се подготвили. (От залата питат дали ще има и ракия) Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета. Сега имайте предвид, че не можем обществена (поръчка да пуснем)…Който има възможност, ще се радвам, заедно с пловдивчани ще направим един коледен ритуал, който ще завърши с една почерпка за здраве. Използвам случая да пожелая весели празници на всички и да сме живи и здрави след празниците да се видим пак“

След бурните обществени реакции и категоричното неодобрение, което получи идеята на пловдивския кмет за разфасоването на фактурираните от Общината две прасета, Иван Тотев даде заден ход. С ченгеджийски пиниз той се измъкна пред медиите, че всичко било една провокация, експеримент, както билбордовете с хомолюбов. Нямало да разфасоват прасета, а просто искал кметът да види как ще реагират хората на това и да провокира обществен дебат.

Е, видя какъв гаф щеше да сътвори, ако хората и медиите не бяха реагирали!