Трагичен инцидент в Стара планина

Военен хеликоптер от 24-та авиобаза в Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите от мълния в Стара планина.

Мъж на 47 години и 11-годишната му дъщеря са загинали, след като са били ударени от мълния на връх Жълтец в Стара планина. Сигнал за това е подаден от телефон 112 в Планинската спасителна служба. Обадило се момче на 14 години, син на загиналия.

Пострадалите са се намирали на височина над 2000 метра. Спасители от ПСС са тръгнали към пострадалите. Веднага след получаването на сигнала спасители се организирали и от двете страни на Балкана – и от Сопот, и от Троян. Алармирани са и във високопланинската хижа Амбарица. Според спасителите по време на внезапно разразилата се буря с гръмотевици са се държали да метално въже, използвано в планината като помощно средство за преодоляване на стръмни участъци и това е довело до трагичния инцидент.

Телата на жертвите са транспортирани с военния хеликоптер до Карлово, а 14-годишното момче е настанено в болница, без опасност за живота.

Семейството било излязло на разходка в планината, когато се внезапно разразила гръмотевична буря.