Три ледени филма в горещото бургаско лято

В разгара на горещото бургаско лято жителите и гостите на града имат възможност да се „охладят” с три филма за Антарктида. Събитието е наречено „Едно ледено лято”. Подбраните филми са част от продукцията „В кадър” на Българската национална телевизия. Гост на събитието ще бъде Мария Чернева. То ще се проведе на 8 август 2024 г. от 20:30 часа в галерия „Георги Баев”.

Ще бъдат представени „Плаване към ледения юг”, „Изследователи на ледения юг”, „Едно ледено лято” по сценарий на Мария Чернева, оператор е Анна Андреева, а режисьор – Ара Хугасян.

Това са интригуващи разкази за българските експедиции, защото учените се спускат дълбоко в ледниците, за тайния живот там и звуците на Антарктида. Благодарение на вълнуващия свидетелски разказ на журналистката Мария Чернева и уникалните кадри, заснети от камерата на операторката Анна Андреева, зрителите ще имат възможността да се качат на борда на първия български полярен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и да съпреживеят неподправените емоции по пътя към изпълнението на важната мисия – достигането до българската изследователска база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

В програмата е включен и четвърти филм – „Потъналата история на Черно море” пак по сценарий на Мария Чернева, оператор -Красимир Стоичков, режисьор – Ара Хугасян.

„Потъналата история на Черно море” – исторически най-мащабният проект в много отношения не само за нашата морска археология. Финансиран от „Фондация за експедиции и образование” на шведския милиардер Ханс Раусинг, международен екип учени има възможност да работи добре оборудван с миниподводници и кораби. Именно това оборудване позволява да се направи сканиране на огромна част от морското дъно. Камерата на БНТ улавя изключителни момента.