Три пъти повече служители на „Фронтекс” ще има на границите ни

Договорено е увеличение с три пъти на броя на служителите на „Фронтекс” по българо-турската и българо-сръбската граници, съобщиха на брифинг на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” директорът на „Фронтекс” Ханс Лейтенс и министърът на вътрешните работи  Калин Стоянов, след като инспектираха днес работата на службите на пункта с Турция и охраната на „зелената граница”.

България е много важен наш партньор и от 20 март т. г. у вас ще има между 500 и 600 служители на агенцията допълнително, уточни Лейтенс. Той добави, че на всяка нужда от подкрепа за охрана на границата ни като оборудване – например автомобили, ще бъде отговорено и те ще бъдат удовлетворени.

Като директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс”, мога да гарантирам пълна подкрепа за България в процеса на присъединяване към Шенгенското пространство и в охраната на границите, заяви отново Ханс Лейтенс.

Получихме изключително висока оценка за борбата ни срещу нелегалната миграция, г-н Лейтенс изрази и своята пълна подкрепа за нашето приемане в Шенген и по сухопътните граници до края на годината, заяви министър Стоянов. Той увери, че е постигнат спад на опитите за нелегално преминаване на границата с около 70 процента в сравнение със същия период миналата година, което е била и една от темите на разговора с Лейтенс.