Турнир по дебати в Бургас

Национален турнир по дебати събира в Бургас талантливи млади оратори от страната. Събитието е част от календара на Младежкия международен център и основната му цел е формиране на критично мислене у младите хора и усъвършенстване на ораторските им умения.

Състезанието ще се проведе на 28 и 29 септември 2024 г., като в надпреварата ще се впуснат отбори от Бургас, Сливен, Варна, София, Шумен, Пловдив, Севлиево и Монтана. Партньори на младежкия център са СУ „Петко Росен“, където ще се проведат дебатите, и асоциация „Дебати България“ – младежка организация, която над 15 години се занимава с организирането на национални и международни състезания, обучения и събития, насочени към гражданското образование.

Дебатите ще се проведат във формат ,,Световни училища”, при който два отбора представят аргументи и контрааргументи по предварително зададен от съдийския панел казус. Състезанието ще е общо 4 кръга, като преди всеки кръг отборите ще имат 1 час за подготовка. През това време, както и по време на самия дебат, ползването на електроника и интернет е забранено. Победителят ще бъде излъчен след финален дебат между най-високо оценените отбори в междинните кръгове.