Турция поиска да се присъедини към БРИКС

Турция официално е поискала да се присъедини към групата на страните с развиващи се икономики БРИКС, тъй като се стреми да засили глобалното си влияние и да изгради нови връзки извън традиционните си западни съюзници, предава „Блумбърг“. Гледната точка на администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган е, че глобалният геополитически център на влияние се измества от развитите към развиващите се икономики.

Решението на Турция идва след десетилетия на безплодни опити да се присъедини към Европейския съюз. Кандидатурата също е отчасти резултат от разногласия с други членки на НАТО, тъй като Турция продължава да поддържа тесни връзки с Русия въпреки руската инвазия в Украйна.

„Турция може да стане силна, просперираща, престижна и ефективна държава, ако подобри отношенията си с Изтока и Запада едновременно“, каза Ердоган в Истанбул през уикенда и добави: „Всеки друг подход освен този няма да е от полза за Турция, а ще й навреди“.

БРИКС е кръстена на Бразилия, Русия, Индия и Китай и Южна Африка и включва някои от най-големите развиващи се икономики. В началото на тази година към нея се присъединиха Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет. Саудитска Арабия също е поканена да се присъедини към съюза.

Разширяването на БРИКС до голяма степен се движи от Китай, който се опитва да засили глобалното си влияние, като ухажва нации, които традиционно са съюзници на САЩ.

Анкара води преговори за присъединяване към ЕС от 2005 г. насам. Турция вярва, че присъединяването към БРИКС може да помогне на страната да подобри икономическото сътрудничество с Русия и Китай и да се превърне в търговски канал между ЕС и Азия. Администрацията на Ердоган се опитва да привлече инвестиции от китайски производители на електрически автомобили, които потенциално биха могли да се възползват от митническия съюз на Турция с ЕС.

Все пак Турция полага успоредни усилия за подновяване на преговорите за членство с ЕС. Това остава „стратегическа цел“, каза турският външен министър Хакан Фидан миналата седмица, след като присъства на неофициални разговори с европейските си колеги за първи път от пет години.