Увеличават щата на гранична полиция

С 15 гласа „за” и 6 „въздържали се” – на депутатите от ПП-ДБ, Правната парламентарна комисия прие на първо четене предложените от ГЕРБ и ДПС законодателни промени за увеличаване личния състав на „Гранична полиция”, свързани с мигрантския натиск.

Те бяха мотивирани от председателя на комисията Ана Александрова. „Инициираната от нас законодателна инициатива е провокирана от миграционната обстановка и натиска, който се оказва през последните дни и произтичащите от тях заплахи – инцидентът, който се случи както на булеварда (в София), така и поради това да предотвратим такива за в бъдеще. Идеята ни е, че след включване на необходимите бройки в щата да отпадне необходимостта от командироване на полицейски служители от други структури на МВР и ГД „Гранична полиция” ще може самостоятелно да охранява границите на Република България с подготвени полицейски органи, естествено – и да попълва там, където е необходимо, с такива кадри”, обясни тя.

Възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци налагат решителни мерки от Народното събрание като върховен законодателен орган. Тези мерки за сигурност ще осигурят включването на възможно най-много хора и ще направят всичко възможно да се гарантира сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост, което е неотменим ангажимент на правовата държава.

Утре, 15 март 2024 г., се очаква двата законопроекта да бъдат разгледани в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.