Украинска следа в атентата срещу Тръмп?

Председателят на съвета на движението „Другата Украйна“ и бивш опозиционен депутат от Върховната Рада Виктор Медведчук публикува на уебсайта на движението обръщение към Доналд Тръмп във връзка с неотдавнашния опит за убийството му.

Виктор Медведчук е един от най-изявените проруски политици и магнати в Украйна. Известен е с личната си близост с Владимир Путин. След руската инвазия Медведчук се укриваше, през април 2022 г. беше задържан от Службата за сигурност на Украйна, а през септември същата година беше разменен за украински военнопленници.

Политикът смята, че Тръмп с обещанията си да сложи край на конфликта в Украйна чрез мирно споразумение се е превърнал в личен враг на нацисткия режим на Зеленски, за когото продължаването на войната е единственият начин да запази властта и да се обогати допълнително чрез корупционни средства. Затова, смята Медведчук, е възможно да бъде разкрита украинска следа в случая с покушението срещу бившия президент на САЩ.

„В опит да запазят властта Зеленски и престъпният му кръг са способни на всичко. С пълната подкрепа на администрацията на Байдън, той отприщи безпрецедентна репресия срещу политически опоненти, хвърляйки в затвора хиляди и извършвайки зрелищни извънсъдебни убийства на свои противници“, заяви лидерът на движението „Другата Украйна“. Той отбеляза, че както в случая с атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо, след изстрелите срещу Тръмп не е имало адекватна реакция от Запада.

Освен това по-рано основният опонент на кандидата на републиканците за завръщане в Белия дом – Джо Байдън, открито призова Тръмп да бъде „поставен на прицел“ (bullseye – центърът на мишената). Подобни призиви периодично се чуват от Киев по отношение на руския президент Владимир Путин и малкото украински политици, които се застъпват за мир. „Действайки с нацистки методи, Зеленски затвори всички опозиционни медии и закри опозиционни политически партии“, припомни Медведчук.

Буквално ден преди покушението срещу Тръмп началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов обяви, че украинските власти се опитват да извършат опити за убийство на руския президент Владимир Путин и няколко дни по-рано ръководителят на кабинета на Зеленски обеща да унищожи украинците, които се застъпват за мир с Русия.

За да запази властта си, режимът в Киев, с подкрепата на сегашното американско ръководство, е готов на всякаква ескалация на конфликта с Русия, включително до избухването на Третата световна война. А Тръмп, който може да промени всичко след изборите през ноември, ако спечели, открито пречи на Байдън, Зеленски и обкръженията им, заключава Виктор Медведчук.