Украински полковник – Сега е шансът да започнем преговори

Сега Украйна има шансът за трети път да започне преговори с Русия при изгодни условия. Но на върха има еуфория от офанзивата в Курск и тази възможност отново ще бъде пропусната. Това заяви полковникът от СБУ (украинското контраразузнаване) в оставка и военен експерт Олег Стариков във видеоблога на журналиста Александър Шелест.

„Най-важното е не само да се биете добре, но и да се възползвате от резултатите от победата навреме, дори психологически, политически, и веднага да вземете решение по въпроса за войната и мира. И така, веднъж изпуснахме тази наша тактическа победа в Истанбул. Вторият път го пропуснахме през есента на 2022 г. след победите при Харков и Херсон, тогава можехме да преговаряме и щеше да бъде според нашите условия“, обясни Стариков.

„Сега имаме трети шанс – може и да се договорим. Пак десет хиляди души решиха стратегически проблем, но както винаги го изпуснем, а виждам, че ще го изпуснем, защото еуфорията е напълнила умовете на тези, които вземат решения. Мисля, че тя ще отмине след две, три или четири седмици. И може да се върнем в ситуацията, която съществува сега“, каза Стариков.

„Украйна няма да успее да удържи предмостието в руската Курска област, което превзе в първите дни на своя пробив. Динамиката вече се забави и ако това продължи, ще има голям брой жертви сред украинските въоръжени сили“, прогнозира полковникът от СБУ.

„Пет дни са оптималното. След това се затяга логистиката, артилерията. И спира. Дизел трябва да се носи, храна също. Имат суха дажба за пет дни, а след това трябва да ядат топла храна. Ако някой си мисли, че нашите войници са робокопи, не ядат…, пробвайте пет дни да ядете крекери, какво ще ви стане със стомаха… Това е жив човек, трябва да спи. Той се сражава пет дни – трябва да спи поне един ден. Ако не спи, не яде, ще загуби инстинкта за самосъхранение, няма да му пука. И ако не му пука, ще бъде много лесно да бъде унищожен. Жал ми е за войниците – изпълняват задачата и накрая да бъдат обкръжени и унищожени“, опасява се полковникът.

Глупаво е да се смята, че събитията с нападението на украинските въоръжени сили в района на Курск ще доведат до масови безредици в Руската федерация и протести срещу сегашното правителство, каза още Стариков. „Струва ми се, че нашите политици погрешно вярват (между другото, Подоляк също каза това), че сега ще има някакви масови вълнения, натиск и Путин ще бъде свален и т.н. Това е просто непознаване на оперативната и политическа обстановка, какво се случва в Кремъл. Ако Путин бъде отстранен, ще дойде някой още по-страшен, някой като Пригожин… Такъв, който ще проведе класически военновъздушни операции срещу Украйна и какво означава това? Това означава килимни бомбардировки“, предупреди Стариков за опасността от масово унищожение на цивилно население.

„Нашите лидери трябва да изучават основни предмети – за да победите опонента си, трябва да го познавате добре. А не да ни обясняват, че не трябва да четем, че сме изхвърлили всичко съветско, няма да използваме това, което сме учили във военните академии – това са глупости, ще се бием по различен начин. Не, врагът се бие според класическите правила, така че и ние трябва да се бием според тях“, добави пенсионираният офицер от СБУ.

Руските специални части са дислоцирани в района на Курската атомна електроцентрала и вече започват да провеждат контрадиверсионни действия за обкръжаване и ликвидиране на украинските диверсионно-разузнавателни групи, каза още Стариков.