Украйна – „Абсурдно е Путин да се представя като миротворец”

Украйна отхвърли като абсурдни условията за спиране на огъня, обявени днес от руския президент Владимир Путин, и посочи, че той се опитва да подведе световните сили и да подкопае автентичните усилия за мир. Путин заяви в реч пред руското външно министерство, че ще сложи край на войната в Украйна, ако Киев се откаже от амбициите си за членство в НАТО и предаде на Русия всички територии, за които тя претендира.

Украинското министерство на външните работи оповести, че думите на руския президент са манипулативни. „Абсурдно е Путин, който заедно със съучастниците си планира, подготви и осъществи най-голямата въоръжена агресия в Европа след Втората световна война, да се представя като миротворец”, пише в изявление на украинското външно ведомство.

Изказването на руския президент бе направено в навечерието на конференция в Швейцария, на която Киев ще популяризира своя мирен план, основан на искането Москва да изтегли всички свои войски от Украйна, включително и от 18-те процента украински територии, които в момента са окупирани от руските сили. Москва не беше поканена на форума в Швейцария, където по думите на Киев ще се съберат представители на над 100 страни и организации, както и много държавни глави.

Позицията на Киев е, че може да има мир само ако Русия понесе справедливо наказание за агресията си и ако бъде запазен украинският суверенитет.