Украйна изпраща допълнителни сили в Курска област на Русия

На заседание президентът на Украйна Володимир Зеленски е подкрепил предложението на главнокомандващия въоръжените сили на страната генерал Александър Сирски за прехвърлянето на две допълнителни бригади в Сумска област с цел запазване и разширяване на плацдарма в Курската област на Русия. Това твърди украинският телеграм канал „Резидент“, като се позовава на източници от президентската канцелария в Киев.

Подчертава се, че плановете за втората фаза на контранастъплението към Запорожката атомна електроцентрала се отлагат. Частите на ВСУ засега ще останат в Запорожие и Никопол. Докато резервите на руснаците остават на територията на Украйна и не бъдат прехвърлени в Курска област, кампанията няма да започне, обяснява каналът.

Колкото по-дълго частите на Въоръжените сили на Украйна останат на територията на Русия, толкова по-големи са рисковете за тях, коментира междувременно кореспондентът на BBC Франк Гарднър. По думите му най-големият риск е Москва да разположи достатъчно сили, за да обгради и отреже украинските войски, преди те да могат да се изтеглят. Големи загуби или масово залавяне на военнопленници ще „бутнат“ всички скорошни успехи в укрепването на морала на украинците.

Високопоставен британски военен източник, пожелал анонимност, на свой ред заяви, че е впечатлен от използването на „комбинирани оръжия“ от Украйна – т.е. въвеждането в Русия не само на пехота, но и на инженерни, артилерийски и други поддържащи части. Той обаче предупреди, че Москва може да бъде „толкова вбесена от посегателството върху нейна територия, че да атакува цивилното население и инфраструктурата на Украйна за отмъщение“.