Украйна май няма да купи нашите реактори

Украйна е изправена пред сериозни предизвикателства във връзка с плановете за закупуване на старите руски ядрени реактори от България, предвидени за АЕЦ „Белене”, на стойност 600 милиона долара, пише „Политико“. Правителството на Украйна твърди, че тези реактори са необходими за укрепване на енергийната мрежа на страната, която е подложена на атаки от Русия. Въпреки това, депутатите, включително от управляващата партия, изразяват съмнения относно целесъобразността на сделката, особено по време на продължаващата война с Русия и на фона на обвинения в корупция в енергийния сектор. Реално правителството засега не разполага с необходимата подкрепа, за да придвижи сделката.

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко настоява за бързото одобрение на плана, като подчертава важността на ядрената енергия за стабилността на енергийната система на страната. Според него, двата реактора ВВЕР-1000 са най-бързият и икономически ефективен вариант за разширяване на мощностите на атомната електроцентрала „Хмелницки”. Въпреки това, противниците на сделката твърдят, че тя може да доведе до нови корупционни скандали и поставят под въпрос състоянието и пригодността на реакторите.

Критиците на плана, включително от украинската екологична организация „Екодия”, твърдят, че инвестицията в остаряла руска технология е рискована и предлагат вместо това средства да бъдат насочени към възобновяеми източници и по-малки енергийни съоръжения, които биха направили енергийната система по-малко уязвима на атаки.

В допълнение България също е изправена пред свои корупционни скандали в енергийния сектор, което допълнително усложнява сделката.