Украйна спира преноса на руски петрол за Словакия и Унгария

Словашкият президент Петер Пелегрини разкритикува Украйна за прекратяването на  преноса на петрол от руската компания „Лукойл“ по петролопровода „Дружба“ и заплаши, че ще прибегне до ответни мерки. Той отново

припомни, че Словакия помага на Украйна с реверсивен газ, както и с доставки на електроенергия. „Ако ситуацията не се коригира, ще бъдем принудени да реагираме“, е заяви президентът, като е добави, че според него Словакия не заслужава такъв подход от страна на Киев.

На свой ред словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк е посочи, че със спирането на транзита на руски петрол Киев „рискува много“. „Действията на Украйна са безотговорни“, смята Калиняк.

Както беше съобщено по-рано, Унгария и Словакия инициираха свикването на комитет по търговска политика в Европейската комисия, за да се обсъди спирането на транзита на руския петрол на „Лукойл“ през Украйна. Ден по-рано унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че ще блокира плащания в размер на 6,5 млрд. евро от Европейския фонд за мир за компенсиране на оръжейните доставки за Украйна, докато не бъде решен проблемът с транзита на петрола на „Лукойл“.

Малко по-рано от Европейската комисия съобщиха, че към този момент няма непосредствено отражение за петролните доставки за ЕС след решението на Украйна да спре преноса на петрол от „Лукойл“ по тръбопровода „Дружба“. Обстановката се наблюдава внимателно, уточниха от ЕК. Предстои среща със засегнатите страни.