Унгария се договаря с „Лукойл“

Унгария е близо до успешно завършване на преговорите за дългосрочни доставки на петрол, след като Киев спря транзита на продукти на „Лукойл“ през нейна територия. Това заяви в вчера, 21 август 2024 г., във Фейсбук унгарският външен министър Петер Сиярто. „Преговорите за гаранции за дългосрочни доставки на петрол за Унгария напредват успешно и ние сме уверени в осигуряването на нашето енергийно бъдеще, въпреки предизвикателствата от Киев и Брюксел“, каза той.

Золтан Ковач, държавен секретар по международните комуникации и отношения в офиса на унгарският министър-председател, след това потвърди думите на Сиярто. В съобщение на страницата в X (бивш Twitter) Ковач също отбеляза, че според ръководителя на унгарската дипломация Европейската комисия (ЕК) „не е предприела нито една стъпка“, за да защити Унгария и Словакия от „бойкот от страна на Украйна“.

Сиярто също смята, че Киев е нарушил задължението да не пречи на транзита на енергийни ресурси към страните-членки на ЕС, заложено в споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Припомняме, че на 7 юли Киев едностранно блокира доставките по тръбопровода „Дружба“ за Унгария и Словакия под претекст, че налага санкции срещу „Лукойл“. След прекратяването на транзита Братислава и Будапеща поискаха незабавно започване на консултации.

Заместник-директорът на Департамента за информация и печат на руското външно министерство Андрей Настасин подчерта, че Киев с одобрението на западните си съюзници е решил да изнудва Унгария и Словакия, като блокира доставките на руски петрол по петролопровода „Дружба“. Той отбеляза, че поредният кръг от правен натиск срещу руската компания „Лукойл“, чийто петрол се купува от Унгария, Чехия и Словакия, по неизненадващо съвпадение съвпада с някои мирни дипломатически инициативи на Будапеща, насочени към бързо разрешаване на конфликта в Украйна.