Успехи на бургаски каратисти

Световното отборно първенство по Киокушин карате се проведе на 27 октомври 2024 г. в Катовице, Полша. В него взеха участие сборен отбор на Европа, и селекции от Азия, Япония, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Австралия и специален отбор от страната домакин – Полша. Всеки отбор се състоеше от 4-ма състезатели, които се съревновава при мъже, жени, юноши и девойки. Един от състезателите бе и националния ни състезател – Стратимир Стратиев, възпитаник на СКК „Киокушин спирит” – Бургас, който отстрани всичките си противници в неговата възрастова група и спечели едно от призовите места за отбора на Европа. Според победите и регламента на първенството победата бе отсъдена за отбора на Япония. Втори се класира отбора на Европа, чийто треньор бе Шихан Емил Костов.

Ден по-рано се проведе 21-то Европейско първенство за мъже и жени и Европейско първенство на категории за юноши, девойки и ветерани. Два златни, един сребърен и три бронзови медала за отбора на БКА-ИКО България. Сред 14-те национални състезатели, 5-ма бяха от бургаския СКК „Киокушин спирит”.

Добромир Янев, който се съревновава при ветерани в тежка категория, спечели бронз. Същият приз получи и Ярослава Прудникова при ДСВ в тежка категория. Техните съотборници – Гергана Янева и Любомир Янев – участваха на дисциплина „ката”, но отпаднаха на квалификациите, а Патрик Бигъл загуби трета среща на „кумите”, в кат.до 40 кг. при юношите младша възраст

Официални гости на цялото мероприятие бе президентът на Международната организация – Канчо Шокей Мацуи, и директорът на Международния отдел – Шихан Кацухито Горай.

За главен рефер на Първенството бе определена Шихан Гергана Апостолова-Костова.