Фалшиви новини и дезинформация за ЕС в Бургаска област

Тревожен ръст на дезинформацията, недоверие към институциите и медиите, ниско ниво на медийна грамотност – това са заключенията от проучване на СНЦ „Хоризонти”, извършено в Бургаска област в рамките на инициативата „Информационната грамотност – сигурно оръжие против дезинформацията”, финансирана от Европейския съюз и фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ).

Проучването е  проведено чрез мониторинг на виртуалното пространството – регионални онлайн медии  и социални мрежи и анонимна онлайн анкета, която включва въпроси относно доверието в новините за ЕС, честотата на срещане на фалшиви новини, разпознаването на фалшиви новини, възприемането на политическите интереси зад тях, и оценката на ефективността на институциите в борбата с дезинформацията.

Доминиращ скептицизъм, недоверие в източниците на информация, както и мнението, че фалшивите новини се разпространяват в услуга на политически интереси са най-общите изводи от изследването. Преобладава мнението, че медиите винаги обслужват политическите интереси на ЕК, а оценката за ефективността на институциите в борбата с фалшивите новини е изключително ниска.

Резултатите от изследването са анализирани и обобщени в доклад, който можете да намерите ТУК.

Тази информация е създадена в рамките на инициатива Информационната грамотност – сигурно оръжие против дезинформацията, финансирана от Европейския съюз и фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС (или ФРГИ). Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС (или ФРГИ) могат да бъдат държани отговорни за тях.