Фестивал „ВОДА” в Бургас

Международният фестивал за съвременни изкуства „ВОДА” ще стартира на 24 септември 2024 г. с 3D прожекцията „Генеративна архитектура” на румънския визуален артист Адриан Манулеску ADISTU върху фасадата на Пантеона в Бургас. Структурата на Пантеона ще се разгърне по неочакван начин, като създаде нови триизмерни форми и архитектурни превъплъщения. Музиката е дело на българския музикант Мирян Колев.

ADISTU e дигитален артист, който работи в областта на 3D анимацията, видео мапинг, холограми, видео инсталации. Осъществявал е видео мапинг инсталации върху дворци, църкви, средновековни кули, 360-градусова куполна проекция, а също и множество проекти в сгради като Националната опера Букурещ, посолството на Сингапур в Берлин, театър „Крест” в Лос Анджелис и други. Освен работата си с видео мапинг в Европа и САЩ той организира анимационни работилници за деца и възрастни и е директор на пътуващия филмов и арт фестивал Tripoteca, който е показван в 15 страни.

Фестивал “ВОДА” ще представи творби от български и международни автори, в разнообразни артистични жанрове: танц и театър, инсталация, звуков дизайн, видео арт и др.

Фестивалът се организира от сдружение „ТАНЦ БГ” с подкрепата на община Бургас, Министерство на културата и Унгарски културен институт „Лист”- София, и с подкрепата на БНР – Бургас, „Бургасбус” ЕООД, НЧ „Асен Златаров 1940”, Международен младежки център – „Меден рудник”, СОУ „Петко Росен”, Пристанище Бургас, Moving Body Festival и други.