Филмът „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” тръгва на турне по международните кинофестивали

Филмът на Център „Алеф” „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” започва своето турне по международните и националните кинофестивали. Само за месец  филмът ще бъде показан на два престижни форума на българското и международното кино.

На 24 август от 15 часа във Фестивален и конгресен център – Варна, във втория ден на едно от най-популярните кино събития – Международният филмов фестивал „Любовта е лудост”,  зрителите ще могат да се огледат в историята на младите герои на филма „Хени”, да потърсят себе си в техните постъпки и избори, което е и тазгодишното мото на фестивала.

В средата на септември „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” ще гостува и на най-дълголетния и все още единствен по рода си фестивал на новото българско кино „Златна роза”, организиран от Националния филмов център във Варна.

Филмът е създаден по идея, вдъхновена от Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, провеждан от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в продължение на 11 поредни години. Лентата, както и литературният конкурс,  е посветена на спасяването на българските евреи от Холокоста. Но настоящето е отражение на миналото, затова и филмът ни среща с нашето съвремие, с реалността,  издига се над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора – въздействащ разказ за едно пътуване, приятелство, любов и ревност, но и разказ за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек.

Художествен директор  на филма е изтъкнатият български режисьор Иван Ничев, режисьор е Любомир Попов, сценарист – Татяна Гранитова. В главните  ролите са младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов и Илиян Канев. Продуцент на филма е Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.