Фината прахова пропаганда

Не е новина, че дишаме опасно мръсен въздух – вчера и днес в София, скоро и в други градове. И понеже не е новина, градската управа произведе своя алтернатива, която да засенчи баналната истина. Пусна билетче за левче, което важи за целия градски транспорт в дните не температурна инверсия в столицата, която направи въздуха и проблема с него видими. В буквалния смисъл.

Щом прехвалената ( заради успешното усвояване на европейски фондове) столична община разтръбява своя новина, тя веднага беше прегърната от приносителите на добри новини. Превърна се във водещо заглавие за новинарските емисии на електронните медии, които започнаха да бомбардират зрителя и слушателя с най-важното ( според тях): че за един ден ще има намаление на цената на пътуването. 

Това силно напомня за грешника в ада, комуто предложили да си избере мъчение и той решил да се включи в групата на грешниците, които само стоели до коленете във фекалии, докато останалите ги пържат, разпъват и т.н. След което се чула команда към въпросната група: “ минутната почивка приключи, потапяйте се отново за следващите 1000 години”. 

Да, няма как новинарите да спестят и информацията за ситуацията с т.н. въздух, който си е субстанция за обгазяване на столичани и гостите на града с нейните десетина, ако не и десетки пъти превишени норми спрямо изискванията на санитарните норми. Но тази “равнопоставеност” в търсенето на баланс между моркова, под формата на зеленото билетче и тоягата, която ядем с отровата за белите ни дробове, може да предизвика само гняв сред потребителите на пропагандата. Дори и да са толкова търпеливи, колкото показват с липсата на гражданска реакция срещу дългогодишното бичуване на човешкия организъм с въпросните “фини прахови частици”.

В едно отношение съвременната столична община успява да удовлетвори поне носталгиците по комунизма ( казано с доза черен хумор). Преди въвеждането на централното отопление София изглеждаше в зимния период точно така. Снегът почерняваше за ден от дима, който бълваха комините. 

“Мил детски спомен”, към който се връщат принудително онези от нас, който помнят онези времена.

Остава сега да възстановят разрешителния режим за заселване в пренаселената вече София, както беше при комунизма. Но не за ден, а изобщо. Могат при това положение да обещаят предизборно, че фините прахови частици  няма да се увеличават във фината ни прахова столица повече при спазване на ограничението, а ще си останат в сегашните рамки. Защото явно са поносими, щом ги приемаме с мълчалива благодарност за зеленото билетче, което ни причиняват като алтернатива.  

http://ivo.bg/

П.П. Ех, Иво докато в София поне имате зелено билетче, което косвено признава наднорменото замърсяване в Бургас имаме зелен хайвер за раята с рефрен няма такова замърсяване, защото източникът е неизвестен …

Свободен автор – Философът