Форум „Младите хора в Европа”

Форум „Mладите хора и Европа: #ИзползвайГласаСи”, ще се проведе днес 8 април 2024 г., в сградата на Народното събрание. Той се организира от Бюрото на Европейския парламент в България и е под патронажа на Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

Събитието ще даде възможност на над 160 млади хора да се срещнат с членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев, Петър Витанов, Атидже Алиева-Вели, Ангел Джамбазки, както и с народни представители от Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната и от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, и да обсъдят с тях въпросите, които ги вълнуват.

Едновременно с това младите участници ще имат възможност да се включат в четири практически занимания на различни теми, свързани с гражданската активност и младежкото участие, демокрацията, бъдещето на Европа, дезинформацията и намаляването на отпадъците, които ще бъдат модерирани от Национален младежки форум, екологично сдружение „За Земята“, организацията за социално предприемачество „Землевеж“ и Стефан Попов – Чефо.

Изборите за Европейски парламент ще бъдат в целия Европейски съюз ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г.. На 17 януари говорителят на Европейския парламент Жауме Дук заяви, че изборите за ЕП тази година ще са по-важни от предишните, тъй като международната обстановка сега е по-различна от тази през 2019 г.