Френският президент не изключва изпращането на натовски войски с Украйна

Френският президент Емануел Макрон обяви в понеделник, 26.02.2024 г., нови стъпки в помощ на Украйна във войната, като дори изпращането на западни сухопътни войски не е изключено. По време на конференцията за Украйна в Париж, Макрон нарисува мрачна картина на Русия, чиито позиции според него се „втвърдяват” както у дома, така и на бойното поле. „Ние сме убедени, че поражението на Русия е абсолютно необходимо за сигурността и стабилността в Европа”, категоричен бе той той. Русия, каза той, проявява „по-агресивно отношение не само в Украйна, но и като цяло“.

Въпреки че няма консенсус относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, „нищо не трябва да се изключва. Ние ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война“, каза той.

Макрон обяви, че новата коалиция ще бъде създадена, за да доставя на Украйна „ракети и бомби със среден и голям обсег за нанасяне на дълбоки удари”. Според него има „широк консенсус да се направи повече и по-бързо”.

„Нищо не може да бъде изключено, за да постигнем нашата цел. Русия не може да спечели тази война”, е крайният извод на френският президент.

Конференцията официализира желанието на Макрон да се представи като европейски защитник на каузата на Украйна на фона на нарастващите страхове, че американската подкрепа може да намалее или въобще да спре през следващите месеци.

„Заедно трябва да гарантираме, че Путин не може да унищожи нашите постижения и да не може да разшири агресията си към други нации”, каза украинският президент Володимир Зеленски в кратко видеообръщение към конференцията.

В същото време австрийският канцлер Карл Нехамер в свое изявление настоя при провеждането на преговори за Украйна да присъства и Русия.