Хакан Фидан – „Ако не спрем клането в Газа, всички ще сме виновни”

„Ако не спрем клането в Газа, ние, като човечество, ще бъдем съучастници в него. Трябва всички дружно да засилим натиска върху Израел, за да спре клането в Палестина”. Това заяви министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, който е на двудневно посещение в Египет.В рамките на визитата турският първи дипломат и водената от него делегация инспектираха граничния пункт „Рафах” между Египет и ивицата Газа, през който минават доставките на хуманитарна помощ за Газа, включително от Турция.

В изявлението си Хакан Фидан посочи, че поради затварянето на пункта от страна на Израел доставките на помощи за Газа с камиони стават крайно недостатъчни. „Представителите на „Рафах” ни информираха за работата на пункта. Към момента той е затворен, отсрещната страна не приема никакви камиони. Според информацията, която ни предоставиха, камионите не минават през този пункт на отсрещната страна, а се пренасочват към пункта „Керем шалом”. Но оттам може да минават само по около 25 камиона дневно. И това е крайно недостатъчно”, обобщи Хакан Фидан.

Турският външен министър е посетил и пристанището в египетския град Ал Ариш, където е имал възможност да види как помощите, които пристигат с кораби, включително от Турция, се натоварват на камиони.

Израелските военни започнаха офанзивата си срещу южния град Рафах в ивицата Газа през май. Оттогава граничният пункт там, който е жизнено важен за жителите на ивицата и позволява доставката на помощи и евакуацията на пациенти, е затворен.