Ходещи мишени ли са журналистите?

Фоторепортерът Борислав Пенков сподели след пожара, че обмисля да заведе граждански иск за 50 000 лева срещу Петър Биберов

Ходещи мишени ли са журналистите? На този въпрос колежката от БНР и BurgasNews Катя Капрова отговори пред камерата на бТВ. Очевидно сме такива, заяви тя след като фоторепортерът на „Черноморски фар“ Борислав Пенков определи палежа на гуми пред вратата на дома си за опит за убийство.

„Искам да кажа на хората, ако може да не ни правят панихиди и бдения, а да ни оставят да работим, защото нещата се случват заради това, което пишем, снимаме, показваме. Ние само отразяваме това, което се случва“, изтъкна Капрова.

Пенков подозира, че зад палежа стои Петър Биберов, срещу когото водеше дело за нанесена телесна повреда след побой.

Делото приключи наскоро с извънсъдебно споразумение – Биберов е осъден на една година пробация.

Петър Биберов беше задържан вчера за 24 часа, полицията изяснява неговата съпричастност към палежа.

В резултат на палежа целият блок остана без ток, а хората – евакуирани. Токът е възстановен, а Пенков е прекарал нощта в дома си, въпреки че вратата му все още не се затваря.

Една от версиите, по които работи полицията, е че палежът пред дома на Пенков е заради съдебен иск за 50 000 лева.

„Беше заведен такъв иск в наказателното дело, но след споразумението всички финансови аспекти отпадат. Сега трябва да заведа граждански иск за 50 000 лева, които са необходими за лечение“, сподели фоторепортерът.

„Лавината от нападения започна от миналата година, след като направих няколко снимки на опожарения ресторант „Царско село“. Тогава група от осем човека ме нападна. Биберов ми нанесе два удара с коляно в слабините. С увредено здраве съм. Предстоят ми операции“, каза добави той.

„Силно сме обезпокоени заради това, което се случва, тъй като има заплаха за живота и здравето на наш колега. В 21 век не мислим, че могат да се решават така конфликти“, каза пък главната редакторка на „Черноморски фар“ Силвия Шатърова.