Хората предпочитат морска риба за Никулден заради цената

С морска риба на трапезата ще посрещнат Никулден повечето българи, казват хора от опашките. Причината е, че шаранът хем е по-скъп от сафрида и чернокопа, хем често мирише на тиня. Традиционната за Никулден риба се предлага по 8 – 10 лв. за килограм, а до празника се очаква да стигне 12 лв. Котлетите удариха 20 лв.

По 9 лева върви кило шаран на рибната борса в Бургас преди Никулден. Търговците се кълнат, че няма да поскъпне до 10 – 12 лева навръх 6 декември. „То няма и накъде повече”, коментират бургазлии и припомнят, че миналата година шаранът бе 8 лева, а предишни години по 5 – 6 лева. Като се има предвид и фактът, че за една фамилия е нужен поне 2-килограмов екземпляр, то трябва да се извадят поне 18 лева за да се спази традицията. Тя повелява рибата, с която навремето Свети Николай запушил побойната на кораб, да се готви цяла, за да е цяло семейството и късметът.

Хората по крайбрежието предпочитат да хапнат и пресен морски улов, а тази есен той бе изобилен. Рибарите са доволни, определят сезона като много добър и след поредицата ветровити и мрачни дни, вече излизат в зимна ваканция, макар че някои за разнообразие планират да хвърлят мрежи за кая, щом вълните стихнат.