Хоров фестивал в Бургас

На  28, 29 и 30 юни 2024 година Бургас ще бъде домакин на Втория национален хоров фестивал с международно участие за смесени и еднородни хорове „Нека да е лято…”. Той е иницииран от НЧ „Фар 1946% – Бургас, и се реализира с финансовата подкрепа на община Бургас.

Хоровото изкуство в България възниква през късния период на българското Възраждане и претърпява сериозно развитие, като съответства на различните етапи в утвърждаването на националната ни музикална култура. В наши дни традицията продължава и в страната пеят и творят над сто хорови състава.

В Бургас хоровото изкуство има значими представители, удостоени с безброй награди в национални и международни изяви. Фестивалът ще бъде форум на нови авторски творби от български композитори, посветени на темата  „Нека да е лято…”. Ще присъстват известни български композитори, диригенти, представители на Българския хоров съюз.

В рамките на трите фестивални дни бургаската публика и гостите на града ще се насладят   на три концерта с вход свободен – в Културен дом  НХК (28.06. от 18:30 часа), в КЦ „Морско казино”, Открита сцена „Охлюва“(29.06. от 18:30 часа) и гала- концерт в Културен дом НХК на 30.06. от 12 часа).

Националният хоров фестивал за смесени и еднородни  хорове постави началото на красива традиция за ежегодно събитие. Образованата бургаска публика, която бурно подкрепи първото издание на фестивала, с радост очаква концертите, които ще обогатят културната атмосфера в град Бургас. Очакваме събитието с разноликата си специфичност да привлече нови слушатели и гости на града.