Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Главният прокурор Сотир Цацаров се е разписал в серията “Апартаментгейт” с евтините, но луксозни имоти на властта. В края на 2018 г. той и съпругата му придобиват вила в летовището “Св. Константин” в Родопите над гр. Пещера срещу скромната сума от 30 000 евро.

Подобна къща в района не може да се намери под 60-70 000 евро, показа проверка на Биволъ. Това е поредната сделка на симулативни цени на семейство Цацарови през годините. Парадоксът е, че главният прокурор трябва да проверява властимащите лица от скандала “Апартаментгейт”, които са извършвали масово такива симулативни сделки, чрез които е ощетен фиска и вероятно са изпрани доходи с неясен произход. Самият него обаче няма КОЙ да провери!

140 кв.м. за 30 000 евро

На 26.11.2018 Сотир и Меглена Цацарови са придобили в Св. Константин еднофамилна вилна сграда с площ по документи 75.000 кв. м. срещу 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Разгънатата застроена площ обаче е двойна – 139.75 кв.м. Така вилата, която е съвсем ново строителство, излиза на Цацарови по … 214 евро на кв.м. Данъчната оценка, посочена в нотариалния акт е напълно абсурдната – 22 785,80 лв.

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?   Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?  Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?   Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?  Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?   Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?  Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?   Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

Апартаментгейт: #КОЙ да разследва сериен имотен симулатор Главен прокурор?  Цацаров придобил луксозна вила на половин цена

В района никъде не може да се намери вила с подобни параметри на цена по-ниска от 60 – 70 000 евро, показа проверка на Биволъ в няколко агенции за недвижими имоти. Съседна до Цацарови вила, но вече довършена и обзаведена, се продава за 75 000 евро. Във вилата на Цацарови още текат довършителни работи, но определено тя не е купена на груб строеж или, както стана популярно след обясненията на Цецка Цачева – на изкоп. Имотът е придобил Акт. 16 на 12.11.2018, няколко дни преди да го купят Цацарови.

 

Вилата на Цацарови

Три дни по-късно е вписан констативен акт, издаден по документи, с които Джаров и съпругата му стават собственици на имота. Още две седмици цялата сграда с пристройката и надстройката получава Акт 16 с Удостоверение N°56/12.11.2018 за въвеждане в експлоатация на строеж с рег. N° 94К-05-1#1/12.11.2018 издадено от Главния архитект на Община Пещера. На 26.11.2018 г. вече готовият имот е продаден на Цацарови.

Такава динамика, припряност и нереалните срокове за пристрояването и надстрояването на сградата повдигат много въпроси за законността на цялата операция по привеждането на вилата в изряден и продаваем по документи вид.

Ново село за Цацаров и други големци

От няколко дни летовището Св. Константин е най-новото село в България, обявено с Указ на Президента на Републиката Румен Радев №107/08.05.2019 г. по предложение на МРРБ и Министерски съвет от 03.05.2019. Със Св. Константин броят на селата в България се закръгли на 5000. Летовището е популярен курорт заради чистата природа, красивите гледки на близкия язовир Батак и близостта до Пещера и Пловдив.  Лично цар Фердинанд го е обявил за курорт през 1901 г. В момента там има над 1000 частни вили, като голяма част от тях са доста скъпи – на заможни и известни хора.

От документите в Кадастъра става ясно, че земята под имота на Цацаров и съседите му все още е изключителна държавна собственост. Това е бивш пионерски лагер – имот от 186 декара, върху който има над 250 постройки. Повечето са стари социалистически бараки, но част от тях са се превърнали в луксозни вили.

Новият селищен статут на Св. св. Константин носи облага за Цацаров и съседите му, които ще плащат по-ниски данъци. “Според промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети през есента на миналата година, се предвиждат имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище, да се облагат с по-висока ставка” – съобщава община Пещера, цитирана от в. Виделина. “Като село „Св Константин“ ще има по ниски данъци от курортите и размера им ще зависи от Решение на Общински Съвет – Пещера” – допълват от общината.

Община Пещера успокоява гражданите, относно притесненията им “да не бъде разрешавано поставяне на оградни съоръжения”. Черно на бяло е обещано, че “няма да има обособяване на парцели за всяка вила, защото това е невъзможно. Няма и да се продават такива парцели”.

Дали тези заклинания ще устоят на апетитите да бъдат приватизирани парцелите и оградени от собствениците им предстои да се изясни, но практиката показва, че веднъж деактувани, държавните имоти в курортни места от национално значение бързо се приватизират и ограждат.

Сотир Цацаров – сериен имотен симулатор

Въпросът със симулативните имотни сделки на главния прокурор беше повдигнат от Биволъ и изпратен в нарочен сигнал до ВСС още преди Цацаров да бъде избран през 2012 г. на поста главен прокурор. Най-фрапантната от сделките е изповяда на цена 120 пъти по-ниска от реално платените пари. През 2008 г. Меглена Цацарова, която е нотариус, закупила две овощни градини за 119 096 лв. (60 900 Евро) за всеки имот. Но сделката е вписана с материален интерес едва 1000 лв.

Историята придоби публичност, защото заради съдебен спор за имота, Цацарова завежда дело срещу продавачите, за да получи обратно парите си – 121 800 евро. В мотивите на съда по това дело ясно са посочени два мотива да се впише фиктивната сума от 1000 лв.:  1. заплащане на по-ниски такси и 2. желанието на продавачката да скрие истинската цена.!!!

Обяснението на Цацаров наблегна на втория мотив – според него това било нормална “симулативна сделка”, защото продавачът така настоявал. Говорене, което е недопустимо за дългогодишен магистрат, Председател на Окръжен съд и настоящ Главен прокурор на България.

Не е ясно дали със същия мотив са придобити и два апартамента в Пловдив на симулативни цени. На 17.05.2007 г., Меглена Цацарова придобива от фирмата “Калисто Мати” ателие от 85 кв. м. на ул. Опълченска 24 в Пловдив, заедно с изба-сутерен и 1/5 идеална част от поземления имот на сградата срещу само…. 240 евро на кв. м.

Вчера Биволъ разкри, че в Имотния регистър успешно е замаскирана друга сделка на Цацарови с “Калисто Мати” – апартамент от близо 56 кв.м. в самия център на Пловдив на ул. Алеко Константинов 16. Апартаментът върви заедно с избено помещение в сграда с дворно място от 586 кв.м. Имотът е деклариран като придобит на цена 41 307 лв., което прави около 378 евро/м2. По същото време в центъра на Пловдив не може да се купи имот под 600 евро на кв.м.

Последната сделка първоначално беше декларирана като “Дарение”, но след обявяването ѝ от Биволъ експресно беше променена на “Покупко-продажба”. Съдията Цацаров обясни, че 5 г. след сделката разбрал, че по погрешка бил надарен, след което внесъл правилните документи в Агенцията по вписванията. В телевизионно интервю той обеща да покаже нотариалния акт, но не го направи.

В специално изявление, публикувано вчера на сайта на Прокуратурата, Сотир Цацаров обеща да даде публичност на нотариалния акт и се възмути, че материалът за скритото “дарение-продажба” бил подписан с “Биволъ”, което според него не било “доблестно”.

“Биволъ”, както е добре известно не само в България, е колективен псевдоним на разследващите журналисти Асен Йорданов и Атанас Чобанов, които са автори и на този материал. Ние призовахме Цацаров още през 2012 г., преди да стане главен прокурор, да застане пред нас очи в очи на заседание на ВСС и да даде публични обяснения за скандалните си имотни сделки. Тогава той нямаше доблестта и куража да го направи. Цацаров дори се скри и отказа да отговори на нашите въпроси по всички възможни начини. Отправяме това предизвикателство към главния прокурор и сега, след като стана ясно, че той е придобил още един, четвърти имот, на силно занижена цена.

Симулативните сделки за придобиване на жилища или недвижими имоти се правят не защото “така иска продавача”, а с цел пране на пари и прикриване на незаконно придобити доходи, чийто произход е трудно да бъде доказан. Става дума за престъпления – деклариране на неверни данни и отклоняване от плащане на данъци, които Цацаров е извършил заедно със съпругата си през 2007 г. и 2018 г. Парадоксът е, че сега именно той трябва да проверява за същото властимащите, подали оставки в скандала “Апартаментгейт”.

Атанас Чобанов, Асен Йорданов