Цветя пред мемориала на опълченците в Болград

Участниците в деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, поднесоха цветя на паметника на българските опълченци в Болград, Украйна. Мемориалът е открит на 20 октомври 2012.

Той е в памет на българските опълченци, участници в руско-турската война от 1877-1878 г., разказа пред членовете на делегацията Галина Иванова, директор на Български център в Болград. Тя подчерта, че на паметника има две празни плочи, на които могат да се добавят имена на бесарабски българи, за които в историческите архиви се намери информация, че са участвали в българското опълчение.

Участието на бесарабските българи в Опълчението по време на освободителната Руско-турска война през 1877 – 1878 г. е резултат от съхраненото българско народностно самосъзнание. Както сочат историческите справки, в Опълчението се записват 7444 души. Участниците от бесарабските българи са близо 1000 души, от които официално установени са 235 души, сред които са Данаил Николаев, Стефан Любомски, Стефан Кисов, Авраам Гуджев и други.

БТА организира 19-ата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой холдинг“ АД,  Евроинс иншурънс груп, Пощенска банка, „СОФ Кънект“ – операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.